Jordanów Śląski
Młyn zbudowano najprawdopodobniej na przełomie XIX i XX w. Była to bardzo nowoczesna konstrukcja napędzana silnikiem na gaz koksowniczy pozyskany z suchej destylacji węgla, którą przeprowadzano w młyńskiej kotłowni. Po II wojnie światowej obiekt upaństwowiono. Od 1962 r. kierował nim, pochodzący z województwa lwowskiego, Wilhelm Feszczuk. W 1992 r. stał się on jego właścicielem. Obecnie zarządza nim jego syn – Zenon Feszczuk. W młynie można zaopatrzyć się w chleb na zakwasie lub doskonałe bułki pszenne z rodzynkami na rumie. Na miejscu dostaniemy również, obok doskonałego pieczywa, prawdziwe mąki różnych typów i rodzajów.
Miejsca w pobliżu
Trasy w pobliżu
3:00 h 18.8 km
Krótka przejażdżka przez Przełęcz Sulistrowicką
0:00 h 63.2 km
Szlak zamków i pałaców LGD Gromnik - pętla północna